Počesku: Kam se vydat ve středních Čechách

21.7.2022 00:00   |   Tiskové zprávy
Jak dobře znáte Mělnicko a Kokořínsko? Právě tuhle oblast mapuje další díl seriálu Počesku z produkce Toyoty a Lexusu a přináší další skvělé tipy na výlety.

Počesku:Kam se vydat ve středních Čechách

Hradčanské rybníky

Není rybník jako rybník a nedaleko Mimoně se dozvíte proč. Hradčanské rybníky jsou totiž přírodní rezervací, které tvoří skupina několika lesních rybníčků, které propojuje přirozeně meandrující potok. V okolí jsou rašeliniště i mokřady, a tak tu vzniká velmi výjimečná a pestrá přehlídka různých rostlin i živočichů.

Lysá skála

Někdy se jí také říká Spící panna. Jde totiž o zajímavě tvarovaný neovulkanický vrch, který ční nad okolní krajinou a připomíná profil tváře ležící dívky. Skálu najdete zhruba 1,5 kilometru severně od obce Provodín a její vrchol nabízí působivý kruhový rozhled do širého okolí.

Rybník Harasov

Dvanáct kilometrů od Mělníka se nachází toto překrásné přírodní koupaliště. Výletním cílem ale může být v jakémkoli ročním období, za průzkum totiž stojí i jeho okolí. Na samém břehu stojí někdejší slavný hotel, kam jezdíval třeba i herec Oldřich Nový. Toto místo je také součástí úplně nové naučné stezky nazvané Poklady Harasova, která nabízí opravdu půvabnou a romantickou procházku

Hrad Kokořín

Uprostřed úchvatné krajiny Kokořínska, kterou tvoří skalní útvary, lesní porost, tůně, vzácné rostliny a živočichové i divoká kaňonovitá údolí, se tyčí hrad Kokořín, jehož původní stavba pochází už z 13. století. Bohužel v 17. století se z něj stala spíše zřícenina, a tak byl v letech 1911 až 1916 přebudován do současného vzhledu. Dominantu tvoří 38 metrů vysoká věž, hradní palác se proti původnímu zvýšil o jedno patro, novodobé jsou malby na stěnách i vybavení místností.

Čertovy hlavy

Asi devět metrů vysoké skalní reliéfy vyobrazující dvě lehce děsivé čertovy hlavy jsou dílem sochaře Václava Levého a pochází z poloviny 19. století. Najdete je, když se vydáte po modré turistické značce od obecního úřadu v Želízech.

Hora Říp

Památný původ hory Říp asi není třeba dlouze připomínat. Ale kdy jste tu byli naposledy? A věděli jste, že se dá krásně celá obejít? Na jejím vrcholu pak leží asi nejznámější románská památka v Čechách, rotunda sv. Jiří a sv. Vojtěcha. Je tu ale i bistro, kde se můžete osvěžit.

Zřícenina hradu Ralsko

Na vrcholu kopce Ralsko stával stejnojmenný hrad, a to pravděpodobně už v 10. století. Dnes už z něj zbyly jen hradby, zříceniny dvou obytných věží, obvodové zdivo paláce a náznaky dalších budov. Je odtud ale skvělý výhled na možná o něco slavnější místa. Uvidíte odtud Bezděz, Ještěd, Hazmburk, Říp, Luž, Jedlovou či Klíč.

Jak vyrazit?

Rádi byste přešli na šetrnější alternativní pohon, ale nechcete být ani na svých výletech limitováni přemýšlením, kde svůj elektromobil nabijete? Zvolte proto plug-in hybrid, který lze nabíjet, ale jakmile se baterie vybije, vůz začíná fungovat jako klasický hybrid, který si elektřinu vyrábí sám z energie vznikající při brzdění. Nemusíte přitom ani rezignovat na pohodlí a příjemnou jízdu. V plug-in hybridní variantě se totiž vyrábí i nová generace prémiového modelu Lexus NX.

Zdroj: Toyota Česká republika


 



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci