Jen jeden z deseti českých zaměstnanců v IT je žena

17.7.2022 00:00   |   Tiskové zprávy
Česká republika je v zaměstnanosti žen v oboru IT nejhorší ze zemí EU. Na kritický podprůměr počtu českých žen v IT upozorňuje vzdělávací program European Leadership Academy společnosti Huawei.

Ženy v IT

V reakci na to, že v Česku je pouze 10 % odborníků z IT ženského pohlaví, probíhá Summer School for Female Leadership in the Digital Age od 17. do 22. července právě v Praze.

Akce je součástí Iniciativy společnosti Huawei Seeds for the Future, která propaguje šíření digitální revoluce, využívání moderních technologií a zároveň se zaměřuje i na odstraňování genderových hranic.

Programu se zúčastní 29 žen z 27 zemí EU, Ukrajiny a Balkánu, které vybrala odborná porota podle jejich akademických i profesních předpokladů z více než 2 500 přihlášek.

Přednášející lektoři jsou významné osobnosti z Evropy, kteří zastávají například vysoké funkce v technologických společnostech či politice. Účastnice si v průběhu týdne osvojí například prezentační dovednosti, naučí se základy kódování, ale i třeba to, jak si budovat autoritu a prospívat ve svých budoucích profesích.

Z českých zástupců v porotě usedla a zároveň vystoupí jako jedna z prezentujících Mgr. Marcela Linková, Ph.D., Vedoucí oddělení Národního kontaktního centra pro gender a vědu při Sociologickém ústavu AV ČR.

„Myslím, že je velice důležité vytvářet příležitosti, kde mohou mladé ženy sdílet svoje zkušenosti, učit se od zkušenějších a budovat si svoje kompetence pro leadership. Ženy do vedení ve všech sférách lidské činnosti patří a bohužel jich tam stále není dost. Klíčové je to zejména v oborech, kde dominují muži, protože tam ženy často naráží na předsudky a nedůvěru.

Podíl mladých žen, které studují technické obory, v posledních dekádách roste, teď ale potřebujeme přetavit tato čísla i do jejich zastoupení v daných profesích. Naše Národní kontaktní centrum – gender a věda dlouhodobě pracuje na tom, aby se situace v České republice ve výzkumu zlepšila.

A věřím, že zkušenost, kterou týdenní European Leadership Academy mladým ženám nabízí, je může posunout a motivovat k tomu, aby si o svoje místo hlasitě řekly,“ uvádí Mgr. Marcela Linková.

r

 



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci