Nenechte astma řídit váš život

18.5.2022 00:00   |   Tiskové zprávy
Astma jakožto autoimunitní onemocnění lze považovat za onemocnění závažné. Je to chronické zánětlivé onemocnění dolních cest dýchacích, které vede ke zhoršenému dýchání.

Nenechte astma řídit váš život

Může se projevit v jakémkoli věku a v různých stupních závažnosti. Nelze ho vyléčit, ale při správné léčbě a prevenci mohou astmatici žít kvalitním životem.

Při správné diagnóze se hledá příčina onemocnění, je tedy více než na místě kontrolovat prostředí, ve kterém pacient žije a pracuje. Zároveň by pacienti měli dbát na zdravý životní styl a myslet na prevenci.

Pro astmatiky jsou vhodné lázeňské pobyty. Například v Mariánských Lázních, ve kterých se léčí pomocí přírodních léčebných zdrojů, jakými jsou minerální voda, léčivé bahno či přírodní CO2. Příznivé je také zdejší podhorské až horské klima.

„Využíváme zde takových klimatických faktorů jako intenzivnější UV záření, nižší barometrický tlak a vyšší saturaci hemoglobinu kyslíkem, vyšší obsah ozónu a záporných iontů, eliminaci prachu a alergenů,“ doplňuje hlavní primářka společnosti Léčebné lázně Mariánské Lázně, MUDr. Růžena Vaňková.

Léčebná kúra v Mariánských Lázních

Po vstupní konzultaci lékař navrhne vhodný léčebný program. Lékaři v Mariánských Lázních doporučují inhalaci čerstvé minerální vody vyvěrající z Lesního pramene. Klienti se mohu zúčastnit např. tzv. Mariini skupinové inhalace, během které se nosem inhalují aerosoly této minerální vody.

Inhalace pomáhá rozpouštět hlen, kterého se pak tělo snadno zbavuje a dýchací cesty tímto zůstávají čisté. Prospěšná je také inhalace kyslíku.

Dlouhodobé dodávání kyslíku do těla posiluje funkci imunitního systému, zlepšuje srdeční činnost a elasticitu plic, pomáhá stavu a výkonnosti mysli a je výborné pro celkové zdraví.

Samozřejmostí jsou procedury s přírodním CO2 pro zlepšení mikrocirkulace, jako jsou vodní a suché uhličité koupele. Další vhodnou procedurou je oxygenoterapie kyslíkovými brýlemi či parafínové zábaly. Součástí léčby v lázních je také klimatoterapie, pitná léčba či fyzioterapie.

„Chtějí-li astmatici žít život bez omezení, nesmí nechat astma řídit jejich život. Pacienti by naopak měli být aktivitní v přístupu ke své nemoci a měli by se snažit vyhýbat se všem potenciálním spouštěčům záchvatů. Například znečištěnému prostředí, k tomu se vážou i běžné rady, jako snažit se udržovat čistou domácnost, bez prachu, pylů i roztočů, pravidelně větrat, nekouřit a vyhýbat se zakouřenému prostředí,“ zdůrazňuje MUDr. Růžena Vaňková.

Lázně odbourávají i stres

Astmatici by se měli vyhýbat rizikovým situacím, jakými může být duševní i fyzická zátěž. Je žádoucí, aby se pacienti naučili zvládat stres a uměli odpočívat, a to i aktivně. Ideálním cvičením jsou jóga a plavání.

„Během svého pobytu neřeší pacienti žádné pracovní záležitosti, ale soustředí se sami na sebe, na své zdraví. Dbáme na to, aby si kromě léčebných procedur „vyčistili hlavu“ při procházkách na čerstvém vzduchu, aby se dokázali uvolnit v prostředí krásných lesů a lesoparků v Mariánských Lázních. K tomu slouží individuální procházky i terénní kúry pod vedením fyzioterapeutů,“ uzavírá primářka Vaňková.

r



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci