Hořice představují unikát - Šafránkovu kroniku

9.5.2022 00:00   |   Tiskové zprávy
Právě probíhající výstava František Šafránek a jeho hořická kronika představuje jeden z nejcennějších předmětů ze sbírky hořického muzea – Šafránkovu kroniku.

Hořice

Šafránkova kronika patří mezi nejcennější prameny k dějinám Hořic. Svým významem však daleko překračuje rámec regionu a bývá často vyhledávaným zdrojem informací pro historiky a etnografy.

Soubor Šafránkovy kroniky tvoří pět hlavních svazků vyzdobených půvabnými obrázky, tři drobné sešitky se zážitky z vězení a z cesty do Holandska a dva sešity s obsahy kronik.

Nedílnou součástí je také soubor přibližně dvou desítek Šafránkových velkoformátových kreseb na samostatných listech, na nichž autor zachytil hořické náměstí, ulice, významné stavby, ale také selskou svatbu.

„Františka Šafránka přivedla ke kronikářské činnosti láska k historii. Svou kroniku začal psát v r. 1867 a mistrně v ní zachytil slovem a obrazem nejen příběh své rodiny, ale také významné události, mizející stavby, staré zvyky a svérázné postavy. Barvitě popsal také události prusko-rakouské války v r. 1866 a útěk obyvatel Hořic před pruskou armádou,“ uvádí Petra Zachovalová M. A., ředitelka Městského muzea a galerie Hořice.

„Abychom tento cenný zdroj naší historie uchovali a zpřístupnili veřejnosti, rozhodlo v minulých letech vedení města Hořice o celkové digitalizaci kroniky. Usnadňuje práci odborným badatelům i amatérským zájemcům o historii. Kronika se v minulosti vystavovala přibližně jednou za deset let, “ dodává Petra Zachovalová.

„Cicero řekl, že dějiny jsou svědky času, světlem pravdy, učitelkou života a poslem minulosti. Proto mám radost, že dlouhodobá snaha vedení města o zpřístupnění díla Františka Šafránka je konečně naplněna.“, uvádí Bc. Jana Bouzková, místostarostka města Hořice.

„Na Šafránkově kronice lze obdivovat nejenom obsah a formu zpracování, ale i vytrvalost a zaujetí jejího autora. Jeho přístup a pracovní nasazení je poselstvím pro současnou mladou generaci,“ dodává Jana Bouzková.

Výstava věnovaná unikátní Šafránkově kronice a jejímu tvůrci potrvá v hořickém muzeu do 31. srpna tohoto roku.

r



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci