Nová jarní tradice? Veselý velikonoční úklid s dětmi a hrou Uklízendo

1.3.2022 00:00   |   Tiskové zprávy
Už jste prozradili svým malým dětem, že velikonoční zajíček s nadílkou chodí nejraději tam, kde je čisto a voňavo? A že stojí trochu úsilí, aby se mu u vás doma líbilo a vrátil se i za rok?

uklizendo

Sluneční paprsky si samy a bez dovolení svítí do všech koutů a zarputile se snaží upozorňovat na nepořádek. Objeví třeba usazené chuchvalce prachu, pod postel zakopnutou svačinu nebo propocený sportovní dres.

Jen málokterou ženu by tohle nevyvedlo z míry, jenže do každodenního pracovního kolotoče se velký úklid plánuje složitě.

Zvlášť, když se ostatní členové rodiny do spolupráce nehrnou. Letos to tak být nemusí. Se zábavnou rodinnou hrou Uklízendo od výtvarnice Jany Andréskové se i ti nejmenší pomocníci budou hlásit sami.

Uklízendo aneb Jak dítě přimět k udržování pořádku

Brněnská výtvarnice a autorka hry Uklízendo využila vlastních zkušeností jak své dvě děti způsobem, který je pro ně velice motivující, může zapojovat do úklidu.

Základem hry jsou kartičky, na něž dítě za splněné a předem domluvené činnosti sbírají body v podobě zlatých samolepek. Hra nemá striktní pravidla a každá rodina sama nejlépe vyhodnotí, co děti přiměřeně svému věku zvládnou.

Zásadním krokem ve hře Uklízendo je důležitá vzájemná dohoda, v níž mají právo na respekt i svůj názor i nejmladší členové rodinné rady, kteří ho již dokážou slovně vyjádřit. A než se děti pustí do sbírání bodů, samy si mohou vymyslet odměnu za splněné úkoly.

Překvapením pro dospělé možná bude, že si jejich ratolesti většinou přejí především zážitky s celou rodinou. To vyplývá z ohlasů těch, v jejichž domovech se již Uklízendo zabydlelo.

Dětské psychology tato zjištění neudivují. Podle těch, které autorka oslovila, hra přináší více společně stráveného času, pohodovou atmosféru, upevňuje rodinné vztahy a dává další prostor pro vzájemnou komunikaci.

Zapojte děti do příprav na Velikonoce

I malinké děti se do udržování pořádku rády a důležitě zapojí. Hra je vhodná pro děti 3 - 12 let, cílí tak na skupinu, jejíž schopnost vnitřní motivace (nefrontální kortex) není ještě rozvinutá. Ta dozrává až kolem 10 – 12 roku.

Radek Ptáček, klinický a dětský psycholog, psychoterapeut a profesor lékařské psychologie upřesňuje: „Prefrontální kortex je zodpovědný za tzv. exekutivní funkce, které odpovídají za organizaci, kontrolu, plánování, vnitřní motivaci a tak dále.“

„Takže očekávat nebo vyžadovat od dítěte do 10–12 let vnitřní motivaci k činnostem, které jim nepřináší bezprostřední prospěch, je víceméně liché,“ uzavírá psycholog.

Udržovat si pokojíček uklizený, se pro ně s Uklízendem snadněji stane samozřejmým denním rituálem, který nebude potřebovat rodičovský nátlak. A navíc, mezi rozházené hračky a nepořádek by se velikonočnímu zajíčkovi s pomlázkou asi moc nechtělo.

Uklizeno? Tak vybarvujte a zdobte

Výtvarnice Jana Andrésková má ve svém portfoliu také veselé velikonoční dřevomalovánky a vystřihovánky, na nichž se mohou kreativně vyřádit malí i velcí.

Soutěž o nejkrásněji vybarvené vajíčko nebo jiný motiv pak přispěje k příjemné jarní pohodě. Nezapomeňte také, co se může stát, když na Velikonoce na sobě nebudete mít nic nového.

Proti případné „nehodě od beránka“ se můžete pojistit pomocí vlastnoručně vybarveného trička. Vybírat si můžete ze spousty motivů. A mazanec u snídaně zapíjejte nápojem z malovaného plecháčku.

Tak hody, hody, doprovody!

r



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci