Osm tipů na výlety v ČR za každého počasí

1.12.2021 00:00   |   Tiskové zprávy
Ať už venku svítí slunce, mrzne a padá sníh nebo je zataženo a schyluje se k dešti. Když zvolíte správný cíl a skvělou společnost, výlet si užijete bez ohledu na počasí, nebo na aktuálně platná nařízení.

výlety

Lidice

Ve starých Lidicích se čas zastavil. Místo, kde se psala velmi smutná a ne zase tak vzdálená historie, leží kousek od Kladna i od pražského letiště. Na místě původní vypálené vesnice Lidice je teď památník i rozlehlý park s velmi výjimečnou atmosférou.

Uvidíte v něm pozůstatky původních chalup, snadno najdete místo, kde došlo k popravám lidických mužů, a působivé sousoší připomene i 82 lidických dětí, které byly v roce 1942 zavražděny. Je to velmi poučná procházka, která připomene, že se teď vlastně máme pořád dobře.

Praha

Dost možná se zase blíží doba, kdy zase budou pražské uličky prázdné a připravené na odiv svým obyvatelům nebo českým turistům. Chcete mít město jako na dlani? Vyrazte na vrch Vítkov. Můžete se na jeho vrch vyšplhat po svých, ale dá se sem pohodlně zajet i autem.

Krásný výhled je už z okolí bronzové jezdecké sochy Jana Žižky z Trocnova, která patří mezi 10 největších na světě. Když ale vyjdete ještě na terasu Památníku národního osvobození, která se tyčí vysoko nad střechou, pohled na Prahu vám odtud vezme dech.

Mariina skála

Táhne vás to spíš do přírody? Zajděte si prohlédnout nový dřevěný vyhlídkový altán na Mariině skále v přírodním parku Kornatický potok nedaleko zámku Kozel a hradu Lopata. Je replikou historického objektu, který v místě dříve stával.

V okolních lesích je řada turistických tras i dvě naučné stezky. K vyhlídce se snadno dostanete od zrevitalizovaného parkoviště u lesní cesty vedoucí ke Kornatickému rybníku.

Hrad Loket

Více než 800 let starý Loket navíc ohromí i zaryté odpůrce historických památek. V mnoha ohledech je totiž výjimečný. Najdete tu vystavený meteorit, je tu stará loketská lékárna, a ve sklepení hradu uvidíte, jak se vykonávalo středověké právo - jsou tu totiž vystaveny mučící přístroje včetně figurín.

A kdyby bylo zrovna zavřeno, hrad obklopuje půvabný park a pod ním teče řeka - užijete si tu tedy romantickou procházku v pohádkových kulisách.

Bučací vodopády

Nevede k nim turistická značka ani naučný chodník, ostatně jejich výšku a vznik zdokumentovali až na konci 90. let 20. století doktorandi z univerzity v Ostravě. I v tom je tedy kouzlo těchto vodopádů.

Jsou dobře přístupné z lesní cesty mezi sedlem Nad Holubčankou a osadou Na Skalce v Ostravici. Stačí odbočit na rozcestníku vlevo z červené značky Ostravice – Smrk a dojít k brodu pod nádherné vodopády.

Rotunda sv. Petra a Pavla

Nejstarší celistvě dochovanou církevní památku na českém území najdete ve Starém Plzenci. Rotunda sv. Petra a Pavla pochází z 10. století a na jejím místě dokonce dříve stával knížecí hrad. Dnes však oceníte zejména to, na jak krásném a klidném místě obklopeném přírodou a úžasným výhledem se rotunda nachází.

Doporučujeme sem vyrazit opravdu za každého počasí a klidně několikrát - v každém ročním období má svoje kouzlo a pokaždé si budete připadat jako na úplně jiném místě.

Bílá Opava

Máte rádi pěší turistiku, ale jen když je stezka zábavná, plná mostů a lávek, schodišť, ale také krásných výhledů a vodopádů? Pak si určitě musíte projít naučnou stezku Bílá Opava, která to všechno splňuje a ještě je půvabně obklopená skalami.

Za neobvyklý ráz krajiny může její geologická stavba, jejíž horní část je tvořena převážně rulami, dolní část břidlicemi a křemenci.

Jak vyrazit?

Vyrážíte s celou rodinou? Chcete mít dostatek místa i pro své přátele? Volíte SUV, abyste mohli bez problémů jezdit i po nezpevněných cestách? Lexus RX to všechno splňuje a ještě navíc vám na cestách zajistí maximální komfort a je dostupný s ekologickým hybridním pohonem, který šetří přírodu a díky nízké spotřebě i vaši peněženku.

Jestli ale naopak hledáte spíš praktický vůz, který vás sice podrží na výletech do přírody, ale zároveň se s ním pohodlně vymotáte i z městských uliček, doporučujeme menší crossover UX, samozřejmě s ekologickým hybridním pohonem.

Tip navíc:
Protože hotely alespoň prozatím zůstávají otevřené, dopřejte si alespoň pár dní plných rozmazlování. Ve shonu, který nás před Vánocemi jistě čeká, je malý odpočinkový únik důležitější než kdy jindy.
Pokud chcete něco opravdu speciálního, zkuste třeba Chateu Mcely, první český wellness boutique hotel, který u nás zahájil éru moderně zrekonstruovaných starých zámků předělaných na moderní hotel.
I tady se navíc můžete vydat na vyjížďku Lexusem, který je partnerem tohoto hotelu. Umíte si představit příjemnější testování vašeho možná budoucího vozu?

r



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci