Jak prát polštáře, aby vám dlouho vydržely?

27.11.2021 00:00   |   Komerční články
Ať už si to přiznáme či nikoli, polštáře, přikrývky, peřiny jsou vlastně našimi blízkými souputníky. Provázejí nás do snů, šeptáme jim svá přání před spaním, přijímají do své měkké a vlídné náruče a jsou naším útočištěm v zranitelné fázi odpočinku. Proto by i naše péče o ně měla být přinejmenším láskyplná, pozorná a správná.

polštáře

Pokud si skutečně přejete, aby vám polštáře vydržely v perfektním stavu, nastíníme si pár jednoduchých pravidel či zásad pro jejich dlouhou životnost, vůni a svěžest. Díky variabilitě s vnějšími snímatelnými ochrannými povlaky je to hračka.

Co platí obecně?

Přinášíme vám pár základních a jednoduchých rad, které vám pomohou pozvednout úroveň vašeho spánku na tu nejkomfortněji možnou.

Polštář i přikrývku je třeba každý den důkladně „protřepat a vyvětrat“, ranní čerstvý vzduch lůžkovinám prospěje. Do stlaní postele se můžete pustit, až když lůžko dokonale vychladne a je úplně suché.

Pravidelně perte jak povlečení, tak povlak polštářů a pokrývek. Ideálně každý týden, maximálně jednou za dva týdny. Oproti tomu praní polštářů a peřin postačí 2x ročně, při častějším praní by se totiž lůžkoviny mohly poškodit.

Po vyprání doporučujeme využít sušičku, přidáním suchých tenisových míčků do sušičky navíc zajistíte hebkost a načechranost polštáře. Pokud sušičku nevlastníte vždy lůžkoviny pečlivě vysušte, vyvarujte se však sušení na přímém slunci, které by je mohlo poškodit.

Aby si polštáře zachovaly svoji maximální funkčnost, doporučujeme také každé dva roky vyměnit náplň, umožňuje-li to konstrukce. Vždy ale platí, že byste měli postupovat dle doporučených instrukcí na etiketě výrobku.

A náš speciální tip? Použijte alespoň 1x měsíčně „vodku v rozprašovači“. Stačí prostříkat ze vzdálenosti cca ½ metru a nechat vyvětrat – vodka stáhne veškeré pachy či zvýšený pot bez nutnosti zbytečně zatěžovat lůžkoviny praním ve vyšší míře, než je doporučeno.

Jak polštáře prát a čistit bez poškození?

Každý materiál vyžaduje jiný postup, je tedy nezbytně nutné znát druh výplně vašeho polštáře, obecně vám však doporučujeme:

  • zkontrolovat švy, zda není výrobek poškozený (aby nedošlo k uvolnění v pračce)
  • zvolit speciální prací prostředek pro daný typ výrobku
  • prát s nízkým odstředěním, dvojitým mácháním, nikdy žádná aviváž!
  • v případě silnějšího znečištění jednou s pracím prostředkem a boraxem, podruhé na krátký jemný program s tekutým pracím prostředkem a s dvojitým mácháním
  • nebělit prostředky obsahující chlór
  • výrobky by se neměly žehlit

Správná údržba každého materiálu

Jak jsme již zmínili, o různým materiálům je potřeba dopřát péči přesně na míru, čím se řídit?

  • polštáře s výplní z dutého vlákna

Obliba syntetických vláken vychází právě z možnosti bezproblémového praní. Stačí pouze malé množství pracího prostředku jinak hrozí, že pračka vypění a přeteče). Polštáře z dutého vlákna je možné prát při teplotě do 60 °C na nízké otáčky do 400/min. Proces ždímání by měl trvat cca 1 minutu, a pokud to volba vaší pračky umožňuje, nastavte na program praní lůžkovin. Poté vysušte buď v sušičce při nižší teplotě nebo volně až do úplné absence vlhkosti.

  • péřové polštáře a přikrývky

Návrat k tradici s sebou přináší i vyšší pozornost a péči, péřové lůžkoviny perte vždy samostatně na co nejnižší teplotu, maximálně. do 30 °C. Použijte speciální přípravek, který nepoškodí peří. Tyto prací prostředky bývají vhodné na péřové bundy či spacáky, protože obnoví požadované vlastnosti peří a neodmastí ho.

Pokud volba pračky umožňuje, nastavte ji na program pro praní peří, vlny nebo jemného prádla – vždy nízké otáčky – ždímání doporučujeme spíše na nižší otáčky. Péřové polštáře je vhodné sušit v sušičce na nízký program s tenisovými míčky, aby peří zůstávalo krásně nadýchané.

  • vlněné polštáře a přikrývky a exkluzivní polštáře s kašmírem

Tyto materiály perte vždy ručně ve vlažné vodě tzv. promačkáváním. Lůžkoviny nikdy nevystavujte přímému teplu, mohlo by způsobit smrštění materiálu. Pokud se přeci jen rozhodnete tyto polštáře prát v pračce, nastavte teplotu vody maximálně do 20 °C, což by mělo odpovídat programu na praní vlny.

Vysušte jemným zabalením do ručníku, který pohltí prvotní vlhkost a poté nechte volně proschnout na suchém a rovném podkladu. Vždy se však podívejte na etiketu vlněného polštáře, některé výrobky je totiž možné pouze profesionálně chemicky čistit tetrachlorethenem.

  • anatomické polštáře

Pamatujeme si, že paměťová pěna nepatří ani do pračky, ani do sušičky. Vhodným způsobem údržby je ruční praní v lavoru či vaně s teplou vodou za použití tekutého pracího prostředku, stačí 1 lžíce. Nikdy nezapomínejte anatomický polštář důkladně několikrát propláchnout v čisté vodě, zbavíte ho tak veškerých zbytků přípravku na praní.

Sušte volně rozložené na rovné pevné podložce a materiálu vsakující vlhkost, paměťová pěna je náchylná zadržovat dlouho vodu, pak vznikají plísně, ujistěte se tedy, že polštář je skutečně zcela suchý.

Pokud si nejste jistí, že údržbu zvládnete v prostředí domova, vždy je správným řešením využít služby profesionální prádelny, kde se o vaše polštáře postarají odborníci.

re



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci