Posilte imunitu otužováním ve sprše

22.11.2021 00:00   |   Komerční články
Jsou pro vás zimní měsíce dobou, kdy svádíte nekonečné boje s chřipkami, nachlazením a rýmou? Zkuste ke své obraně využít studenou vodu a otužujte se!

sprchové kouty

Během krátké doby tak posílíte váš imunitní systém a prospějete i vašemu psychickému zdraví. Uvidíte, že nebudete litovat!

Procvičovat můžete nejen svaly a mozek, ale i krevní oběh! Pravou cévní gymnastikou je otužování, díky kterému jednak posílíte svou imunitu, jednak se také můžete zbavit. Dříve bylo běžnou součástí života, avšak dnes jsme v tomto ohledu do jisté míry zlenivěli.

Zvykli jsme si na komfort vytápěných domovů i pohodlné cestování v dopravních prostředcích namísto chůze v nepříznivém počasí. Pokud však otužování začleníme do svého života, dočkáme se odměny v podobě pevného zdraví.

Je pro mne otužování vhodné?

Vnímání chladu je relativní a schopnost se s ním vyrovnat záleží na vašem zdravotním stavu, věku, vrstvě podkožního tuku, psychice i podmínkách při otužování. Otužovat se ale může prakticky každý zdravý člověk.

Pouze v případě zdravotních komplikací se poraďte  s lékařem. U dětí a starších lidí je doporučováno otužování pomalejším tempem.

Vyšším levelem je otužování v podobě plavání v ledové vodě. V tomto případě je potřeba mít zdravé srdce, případně i ledviny a tlak. Zde je konzultace s odborníkem dle našeho názoru nutná i pro zdravého člověka.

První krůčky…

Otužování neznamená jen prosincové koupání v ledové řece, pro začátek vám bohatě postačí i jen obyčejný sprchový kout. Sprchové kouty jsou v tomto případě výhodnější než vana, jelikož poskytují mnohem větší komfort.

Ideální je totiž otužování ve stoje či ještě lépe – pokud nebudete stát na místě. A jak tedy začít?

Základem je pravidelnost a přiměřenost. Tím člověk zároveň posiluje vůli a sebekázeň, což je vždy výhodou. Zpočátku bude stačit, když si ke konci ranní hygieny dopřejete krátké osprchování ve vlažné vodě, kterou až po několika opakováních doplníte o vodu studenou.

Metodu šokem příliš nedoporučujeme, není tolik účinná, z dlouhodobého hlediska téměř neudržitelná, a navíc byste podléhali zbytečnému stresu.

Po jednom nebo dvou týdnech je vhodné přestat se šetřit. Studená (nikoliv ledová) voda už pro váš organismus nebude představovat takové trauma. Otočte kohoutkem, zhluboka se nadechněte a počítejte do padesáti. S každým dalším sprchováním si tuto osvěžující kůru o deset vteřin protáhněte. A teprve až se doberete dvou studených minut, začněte pracovat i na dalších prvcích otužování.

Platí však, že přínosnější je častější a kratší otužování než dlouhý pobyt v chladné vodě, kterým naopak můžete dosáhnout nepříznivého efektu.

A co po sprchování? Důležité je důkladně se usušit. Vlasy si nikdy nesprchujte, naopak dávejte pozor, aby zůstaly suché. Následně se můžete zahřát cvičením a třešničkou na dortu může být zdravá snídaně.

Ranní versus večerní

Ranní sprchování studenou vodou má obzvlášť blahodárné účinky, jelikož tak přirozeně nastartujete metabolismus. Večerní sprchování je už jen doplňkové. Obecně platí, že je ideální otužovat se, když má vaše tělo průměrnou teplotu.

Sprchování bezprostředně po sportu, když jste přehřátí, nebo naopak když vám je zima, je nevhodné. V létě by studená sprcha měla trvat 3–5 minut, v zimě pouze 1–3 minuty.

Životní styl!

Otužování neznamená jen studenou sprchu po ránu nebo pravidelné plavání v chladné vodě. Jedná se o celkový životní styl a obecně pobyt na čerstvém vzduchu po celý rok. Nebojte se tedy vyrazit na procházku či za sportem i v zimě.

Dalším krokem může být nastavení regulátoru teploty v bytě/domě o pár stupňů níž. Zjistíte, že si na nové klima po několika dnech zvyknete a nebudete nutně vyžadovat přitopit. Vnímání teploty je totiž často jen o zvyku.

Snížení samozřejmě provádíme s rozumem a pozvolna – nebojte, nejedná se o žádné drastické teplotní skoky.

Benefity pro zdraví

Otužilcům se vyhýbají virová onemocnění, což jistě oceníme především v nadcházejících zimních měsících. Samozřejmě to neznamená, že už se nikdy nenachladíte, avšak budete podstatně odolnější a nemoc odezní rychleji.

Otužování dále zlepšuje stav alergií, činnost kardiovaskulárního systému, snižuje riziko vzniku vysokého krevního tlaku, posiluje srdeční činnost a pozitivně ovlivňuje látkovou výměnu. Díky intenzivnějšímu prokrvování má kůže zdravější a pevnější vzhled.

Studená voda také rozproudí energii v těle, což znamená, že se budete cítit o poznání líp. Nic není samozřejmě hned, tyto příznivé účinky každý pozoruje individuálně: někdo již po třech týdnech, jiný až po dvou měsících.

Je to euforie

Otužování má velký vliv také na psychickou pohodu, jelikož se díky vyplavování hormonů dostanete do téměř euforického stavu. Smočení se v ledové vodě samo o sobě není ze začátku příjemné, ale pocit po tom, co vystoupíte ze sprchového koutu, je k nezaplacení.

Po vynoření se z chladné vody se totiž vyplavují tzv. hormony štěstí. Časem se tak může otužování stát jakousi „drogou“. Bez pevné vůle to však opravdu nejde.

Sprchový kout opravdovým pomocníkem

Máte doma pouze vanu, ale chcete se začít otužovat a přejete si sprchový kout? Není problém. Dnešní trh je opravdu bohatý, a proto je snadné sladit sprchový kout se zbytkem koupelny, ať je zařízená v jakémkoli stylu.

Velmi elegantní jsou například sprchové kouty walk-in, které budou klenotem v každé moderní koupelně. Ať už je vaše koupelna prostorná, nebo ne, sprchový kout se jejím dispozicím lehce přizpůsobí. Nadělte si jej třeba pod stromeček!

re



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci