Vitamíny a minerální látky pro zdraví

1.9.2021 00:00   |   Tiskové zprávy
Mikronutrienty, mezi které patří minerální látky, stopové prvky a vitamíny, tvoří nedílnou součást výživy živých organizmů včetně člověka. Nemají energetickou hodnotu a jejich potřeba v rámci denního příjmu je velmi malá, přesto jsou pro správnou funkci organizmu naprosto nezbytné.

strava

Funkce mikronutrientů je komplexní a vzájemně provázaná. Velice důležitou roli přitom hraje pitný režim. „Základním předpokladem k získání široké palety mikronutrientů je pestrá racionální strava," říká odborná konzultantka AquaLife Institutu v oblasti nutriční péče Mgr. Aneta Sadílková.

„Konzumací masa, mléka a mléčných výrobků, vajec, ovoce, zeleniny, luštěnin, celozrnných obilovin, ořechů a semínek na denní bázi umíme získat velkou většinu minerálních látek, stopových prvků i vitamínů. Nezastupitelnou roli přitom sehrává pitný režim, jelikož voda je nezbytná pro všechny metabolické procesy v organizmu a zároveň obsahuje rozpuštěné minerální látky,“ vysvětluje.

Vhodným doplňkovým zdrojem některých minerálních látek a stopových prvků jsou přírodní minerální vody, jejichž složení zůstává stejné od hlubinného pramene až ke spotřebiteli. Přírodní minerální vody jsou původní, přírodou vytvořené, velmi kvalitní, čisté a neupravené, bez obsahu chemických přídatných látek, a představují tak vlastně bio kvalitu v pitném režimu.

Navíc musí mít prokazatelný fyziologický účinek, tj. obsahují alespoň jeden prvek s blahodárným působením na lidský organizmus. Proto nabízí lidskému tělu víc než pitná voda – minerálky z vodovodního kohoutku netečou.

„Minerální látky se z těla vylučují především močí, ale také stolicí a potem. Zatímco vylučování potem a stolicí by bylo obtížné kontrolovat, odpady minerálních látek a vody močí organizmus přesně reguluje. Proto je při zvýšeném pocení, průjmu nebo zvracení vhodný zvýšený přísun minerálních látek, ideálně prostřednictvím přírodních minerálek, které tělu dodávají zároveň tekutiny, a vyrovnávají tak nejen ztrátu tekutin, ale i minerálních látek,“ říká spolupracovník AquaLife Institutu Doc. MUDr. Pavel Těšínský.

Potřeba některých minerálních látek, stopových prvků a vitamínů je během života konstantní, u jiných se mění s věkem. Liší se také u zdravého a nemocného člověka. K deficitu mikronutrientů ve zdravé populaci vedou nesprávné dietní návyky, kouření, pravidelné užívání alkoholu, období dospívání a těhotenství, hormonální změny u žen v menopauze, dlouhodobé stresové stavy.

Z hlediska nedostatečného příjmu některých mikronutrientů mohou být rizikové nízkosacharidové (tzv. lowcarb) diety, které výrazně omezují nebo vyřazují sacharidy včetně těch komplexních, jako jsou obiloviny, chléb, brambory a další přílohy, luštěniny, ovoce a dokonce některé druhy zeleniny. Hrozí tak nedostatečný příjem hořčíku a draslíku, ale také selenu, mědi, vitamínu C a E.

„U diet omezujících příjem masa, vajec, mléka a mléčných výrobků (vegetariánství, veganství aj.) hrozí zase nedostatečný příjem zejména vápníku, železa, zinku a vitamínů skupiny B,“ varuje nutriční terapeutka.

Také vitamíny jsou nezbytné pro správné fungování organizmu – posilují imunitní systém, ovlivňují obnovu buněk, podílejí se na metabolizmu bílkovin, tuků a cukrů, působí preventivně proti některým onemocněním. Vitamíny rozpustné v tucích se ukládají v těle do zásoby, kde vydrží několik týdnů až měsíců, ty rozpustné ve vodě se v těle neukládají a musí být průběžně doplňovány. 

Vedle minerálních látek a vitamínů potřebuje lidské tělo pro svoji správnou funkci rovněž stopové prvky. Obsahuje jich jen malé množství, přesto jejich nedostatek nebo nadbytek způsobuje zdravotní problémy.

„Tělo si je nedokáže vytvořit samo, musí je dostávat prostřednictvím stravy – ve stopových množstvích. Nadbytečné množství stopových prvků obvykle nepřijmeme prostřednictvím stravy, ale suplementací,“ dodává Doc. Těšínský.

r



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci