Chystaly se pět let, teď chtějí uspět na covidové olympiádě

22.7.2021 00:00   |   Tiskové zprávy
Nejdůležitější roli v přípravách na letní hry v Tokiu i jejich průběhu hraje covid. Jak to celé prožívají nadějné české sportovkyně Barbora Seemanová a Nikola Ogrodníková?

olympiada

„Příprava trvala v podstatě necelých pět let. Tím, že se olympiáda o rok posunula, jsme měli rok navíc. Bylo to hodně intenzivní, sportovci měli problém s tím, kde trénovat,“ líčí plavkyně Barbora Seemanová (na titulním snímku).

„Bazény v Česku byly zavřené a kvůli tomu, abychom mohli trénovat, jsme museli vyjet do zahraničí, takže jsem v Česku s rodinou moc nepobyla, což mě hodně mrzelo. Jsem typ, co se rád vrací domů,“ popisuje nejrychlejší česká plavkyně.

„Pokud ale děláte sport na vrcholové úrovni, je potřeba některé věci obětovat. Beru to tak,“ dodává olympionička.

Nemůžeme fandit ostatním

Zatímco Seemanová už coby nejmladší člen výpravy na olympiádě byla - v Riu 2016 jí bylo pouhých 16 let, pro aktuálně nejlepší českou oštěpařku Nikolu Ogrodníkovou je to premiéra.

„Moc se těším, ale zároveň dobře vím, že o tu opravdovou olympijskou atmosféru budu ochuzena kvůli kovidovým opatřením. Moc mě mrzí, že nebudeme chodit na jiné sporty a fandit jako tým ostatním,“ říká Nikola.

I ji však covid omezil už několik měsíců před odletem, přestože jako oštěpařka nejvíc trénuje venku: „Regenerace určitě neprobíhala tak, jak měla. Dlouho jsem nemohla do sauny a bazénu. Povedlo se nám však odcestovat na všechna soustředění, jak bylo v plánu, ale pár týdnů tréninku jsem kvůli onemocnění covidem musela vynechat.“

Nové výzvy pro psychiku

Kvůli všem pravidlům a opatřením je letošní olympiáda pro sportovce více stresující, než kdy předtím. Bylo tedy třeba hodně zapracovat nejen na fyzičce, ale i silné psychice.

„Pomáhá mi si připomenout, jak jsem zvládala těžké tréninky, jaká to byla dřina a že jeden závod je nic oproti tomu, co už jsem zvládla. Kdykoli si tohle uvědomím, tak mám úsměv na tváři a psychicky si odlehčím,“ prozrazuje Barbora Seemanová.

Nikole Ogrodníkové psychiku zklidňuje potápění - začala se věnovat freedivingu: „Pod vodou jsem sama, ticho a jen moje hlava a myšlenky. Pod vodou se snažím být tady a teď a na nic jiného nemyslet. Je to vlastně dost podobné závodu.“

A s jakým cílem obě ambasadorky japonské automobilky Toyota, která je celosvětovým partnerem olympijských her, do Tokia odjížděly? „Určitě bych si moc přála projít kvalifikací, to je moje první meta,“ přeje si Nikola.

„Cíl je dostat se co nejdál. To znamená vybojovat postup do semifinále, a kdyby se mi podařilo dostat do finále, byla bych úplně nadšená. Taky bych si ráda překonala nějaká svá maxima,“ doplňuje Seemanová.

r



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci