Jak se starat o kuchyň, aby byla jako nová

19.6.2021 00:00   |   Tiskové zprávy
Ať už jste si pořídili novou kuchyni, nebo zkrátka chcete o svou domácnost pečovat s ohledem na dlouhodobou udržitelnost a hygienu, určitě se vyplatí znát pár tipů a triků, díky kterým bude úklid kuchyně zase o něco snazší a zároveň šetrnější.

úklid

A to jak k citlivým povrchům, tak i životnímu prostředí. Pomocí vhodně zvolených pomocníků si ušetříte nejen čas, ale prodloužíte i životnost vaší kuchyně, která je dle feng šuej nejdůležitější místností v domě.

Pokud v kuchyni panuje řád, je snazší se ponořit do pracovního procesu, který jde lépe od ruky. Kuchyně je oblíbeným místem celé rodiny, je třeba dbát na pravidelný úklid a udržování čistoty.

Nádobí odneste hned po jídle

Po každém jídle ukliďte špinavé nádobí, byť by to bylo jen úhledné vyskládání ke dřezu. Pokud máte myčku, nádobí rovnou umístěte tam. Klidně do procesu zapojte všechny členy domácnosti a ukažte jim, že uklizené nádobí nebude překážet na lince, ani zbytky jídla přitahovat nežádoucí pozornost domácích zvířat či hmyzu.

Nejpozději večer nádobí umyjte, předejdete tak zasychání zbytků jídla či nelibým zápachům.

Veškeré pekáčky, plechy, pánvičky snadno umyjete kvalitní houbičkou s PUR aktivní vrstvou, která je určena na drhnutí, ale zároveň nepoškrábe ani ty nejdelikátnější povrchy jako je teflon či sklokeramická deska.

Po vaření setřete varnou plochu

Pečovat o sklokeramickou desku se vyplatí po každém vaření – pokud nedojde k zaschnutí nečistot, v podstatě stačí vychladlou plochu setřít navlhčenou houbičkou či hadříkem, rozhodně se vyhněte nešetrnému drhnutí.

Mikrovlákno je na stírání dobrým řešením. Ideálním řešením na míru i té nejcitlivější sklokeramické desce je houbička Glitzi Always Clean od Viledy, která odstraní i zaschlé nečistoty pomocí PUR aktivní vrstvy, a to bez použití jakýchkoliv chemických prostředků.

Pokud potřebujete extra velkou pomoc, na zaschlou špínu naneste směs octa a jedlé sody, nechte působit a pak pečlivě setřete pomocí houbičky.

Pravidelně stírejte stoly

Na jídelním stole a plochách, kde připravujete jídlo, pravidelně stírejte povrchy, abyste si s každým novým pokrmem mohli sednout k čistému stolu a užít si rodinné pohody. Na plochy je skvělý hadřík z mikrovlákna.

Zachytí veškeré nečistoty a není nutné používat žádné detergenty, pro běžné setření stolu postačí na úklid čistá voda. Např. Vileda Actifibre mikrohadřík má dokonalou savost a povrchy nechává čisté a suché jedním tahem.

Pozor na dřez

Při přípravě jídla se veškeré nečistoty, stejně tak jako mastná špína z nádobí, nakonec usazují ve dřezu. Těmto místům je proto potřeba věnovat větší pozornost a pravidelně je mýt, třeba houbičkou s trochou saponátu.

Avšak pozor – běžná kuchyňská houbička je místem s vysokým výskytem mikroorganismů. Jediným účinným řešením je houbičku důkladně do sucha vyždímat a každý týden obměňovat.

Na trhu jsou dostupné i speciální houbičky, jako například PUR Active od Viledy s aktivním povrchem, určeným pro drhnutí, díky kterému dovnitř nepronikají žádné nečistoty (a tedy živná půda pro množení bakterií). Z povrchu hrubé části houbičky pak nečistoty jednoduše opláchnete vodou a houbička je zase jako nová.

Podlahu vyčistí horká pára

Podlaha v kuchyni je velmi exponovaným místem, o které je třeba průběžně pečovat také. Pod kuchyňskou linkou je dobré po každém intenzivnějším vaření krátce zamést. Pomocí šikovně umístěného košťátka s lopatkou hravě odstraníte veškeré drobečky a odlétnuvší odkrojky i z dalších koutů a zpod jídelního stolu.

Pokud máte zvířata či malé děti, které si rády hrají na podlaze, je dobré povrch čistit bez chemických čističů. Ideálním pomocníkem je horká pára, díky které odstraníte jak nečistoty, tak bakterie, a to jen za pomoci čisté vody. Např. Vileda Steam mop můžete použít na veškeré podlahové krytiny.

r



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci