Sacharidy v dietě: nebojte se najíst

7.5.2024 00:00   |   Hubnutí
Sacharidy si drží špatnou pověst, zejména v rámci dietních trendů, které zdůrazňují omezování jejich příjmu. Je však skutečně nutné sacharidy v dietě co nejvíce omezit?

sacharidy

Platí stále, že večer jsou sacharidy úplné tabu?

Proč jsou sacharidy důležité

Sacharidy jsou důležitou součástí vyváženého jídelníčku a mohou být klíčové pro dosažení zdravé a štíhlé postavy i optimálního výkonu při sportu, jelikož jsou hlavním zdrojem energie.

„Sportovcům a aktivním lidem pomáhají k lepším výkonům a starají se o obnovu svalových zásob glykogenu, které se čerpávají během cvičení,“ vysvětluje Matěj Ptáček, trenér fitness sítě Form Factory.

Kromě toho jsou sacharidy důležité pro podporu mozku a centrálního nervového systému. Avšak nejsou cukry jako cukry.

Monika Bartolomějová, nutriční poradkyně, odborná garantka a zakladatelka Nutričního institutu, říká, že sacharidy ano, ale především ty, které se vstřebávají pomaleji a v přiměřeném množství.

Volte především ty, které mají nízký glykemický index a nízkou glykemickou nálož. Najdete je v brokolici, květáku, celeru, cibuli, česneku, pórku, houbách a luštěninách.

Klíčem k hubnutí je energetická rovnováha

Ať už se snažíte zhubnout, či naopak nabrat svalovou hmotu, dosažení vašeho cíle je závislé na energetickém příjmu a výdeji.

Pokud máte větší příjem než výdej, budete přibírat. Jestliže jste v kalorickém deficitu, mělo by tělo reagovat úbytkem na váze.

Když během dne přijmete přesně tolik energie, kolik potřebujete, dostanete se do rovnováhy. V této fázi byste neměli ani hubnout, ani přibírat.

Budete si udržovat stálou hmotnost, která může lehce kolísat například na základě hormonálních změn, ale i v důsledku nemoci, únavy či stresu.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Recepty na dobroty, které linii neuškodí
Tiramisu pro diabetiky a ořechové koláčky
Dětský jídelníček: Čeho se vyvarovat?

Znamená to, že můžete jíst sacharidy i večer

Sacharidy v pozdějších hodinách nemusejí být nutně problém ani při hubnutí. Jejich množství je závislé na tom, jak se vám během celého dne podařilo naplnit nutriční požadavky.

Navíc, jejich množství si můžete přizpůsobit podle svého denního harmonogramu či aktivit.

Někdo upřednostňuje sacharidovou večeři, protože přes den toho moc nesní, jiný naopak nemá k večeru hlad a raději zvolí něco lehkého – salát s kouskem kuřecího či rybu

Důležitý je celkový denní energetický příjem, takže je takřka jedno, v jakém čase si sacharidy dáte, či kolik porcí jídel během dne přijmete.

Večer vynechejte spíše tuky

Mnohem hůře tělo reaguje, když si na večer dopřejete hodně tučné nebo kořeněné jídlo, které zatíží trávicí systém, může vyvolat pálení žáhy a další nepříjemné pocity.

Těžké jídlo narušuje spánek, který je důležitý pro celkovou regeneraci. Nevhodný je rovněž kofein a alkohol, a to i podobě jedné skleničky vína.

Obecně se pak doporučuje nejíst aspoň dvě hodiny před tím, než půjdete spát. Tato doba je však značně individuální. Je důležité poslouchat své tělo a zjistit, co vám nejlépe vyhovuje.

Sacharidy před tréninkem: ano, či ne

Předtréninkové jídlo by mělo být podobně jako poslední jídlo před spánkem lehce stravitelné.

S těžkým žaludkem se vám bude jen stěží dobře trénovat, ať už se rozhodnete jít do posilovny nebo se rozhodnete pro běh.

Zároveň by předtréninkové jídlo mělo obsahovat živiny, které budou rychle dostupné pro pracující svaly.

Sacharidy v dietě nejsou nutně zlo

Komplexní sacharidy si můžete dopřát i při snaze zhubnout a mohou se objevit v kterémkoliv jídle během dne včetně večeře.

Podstatně důležitější je, abyste správně nakombinovali nejen vhodné sacharidy, ale také bílkoviny, tuky a neopomíjeli důležitost vlákniny.

Po náročné fyzické aktivitě si můžete dokonce dát rychlé sacharidy, které pomohou nastartovat regeneraci.

Přijímejte je však pouze v omezeném množství, protože potraviny bohaté na sacharidy, především rafinované cukry, způsobují v nadlimitním množství řadu zdravotních potíží, od nebezpečných zánětů v těle až po cukrovku a obezitu.

vk, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Sacharidy v dietě: nebojte se najíst

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci