Sedm nejnovějších trendů v mléčných výrobcích

16.8.2019 00:00   |   Komerční články
Mléko v sáčcích, krátká trvanlivost, omezený sortiment, absence výrobků pro speciální výživu - to je dávná minulost. Mléčné výrobky jsou teď na úplně jiné úrovni a možná budete překvapeni, co všechno už se z mléka vyrábí.

mléko

Nejspíše jste zaregistrovali, že lidé dneska jedí téměř všechno. Neustále se objevují nové „superpotraviny“. Také je velmi oblíbené vyvracet přínosy osvědčených surovin a někdy je dokonce i negovat, protože lidé někdy slepě přebírají informace, aniž by si je ověřili.

Vědecky nepodloženým mýtům a pomluvám muselo čelit i prosté a osvědčené kravské mléko. Přitom je mléčná strava v našich zeměpisných šířkách součástí výživy člověka už po tisíciletí.

Informace o mléce a mléčných výrobcích
a jejich přínosu ve výživě dětí a dospělých,
ale i recepty, jak nejrůznější mléčné výrobky
tradičně i netradičně využít v domácí kuchyni
najdete ZDE

Již v roce 1541 byla vydána kniha středověkého lékaře Conrada Gessnera „Knížka o mléku a mléčných výrobcích“, kde autor vyzdvihuje význam mléka. Mléko a mléčné výrobky jsou stále v módě, ale samozřejmě se mění jejich nabídka.

„Dnes najdete v obchodech rozmanité mléčné výrobky v moderních obalech prodlužujících jejich trvanlivost. Mlékaři reagují na současné potřeby zákazníků a vyrábějí také funkční potraviny a produkty pro speciální skupiny spotřebitelů, jako jsou děti, senioři, lidé trpící laktózovou intolerancí a popř. různými chorobami. Sortiment a složení výrobků se často inovuje, aby vycházelo z trendů moderní a zdravé výživy,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského.

Koncem května byly na Oslavě mléka vyhlašovány vítězné výrobky letošního ročníku soutěže o „Mlékárenské výrobky roku 2019“. Pojďme si je představit a porovnat je se současnými spotřebitelskými trendy, které jsou následující:

1. Bezlaktózové výrobky

V naší současné populaci je přibližně 10–12 % spotřebitelů, kteří mají problémy s trávením mléčného cukru – laktózy. Jedná se o tzv. „laktózovou intoleranci“. Počet spotřebitelů s určitou nesnášenlivostí mléčného cukru ale také narůstá v souvislosti se stárnutím populace.

Tipy odborníka
Pro tyto skupiny spotřebitelů naše mlékárny vyvinuly již dříve konzumní mléka a smetany), a nyní již také fermentované výrobky – jogurty a zakysané smetany, a dokonce i mléčné dezerty).

2. Vysokoproteinové výrobky

Mléčné bílkoviny (proteiny) jsou složeny z tzv. nezbytných (esenciálních) aminokyselin. Jejich stravitelnost je vysoká (téměř 95 %). Mléčné bílkoviny jsou zároveň konzumenty dobře vstřebávány ve střevech a přinášejí lidskému organismu aminokyseliny potřebné pro jeho vývoj.

Bílkoviny mají také řadu fyziologických funkcí týkajících se především kardiovaskulárního a nervového systému, obranyschopnosti organismu, přenosu minerálů (železa, vápníku) a trávícího systému.

Obohacování mléčných výrobků dalšími mléčnými proteiny je proto vhodné nejenom pro lepší růst svalů či jako prevence řady civilizačních chorob, ale je dále vhodnou výživou například pro sportovce, ale také pro naše seniory, kteří potřebují právě zvýšený příjem proteinů.

Tipy odborníka
Mezi tyto výrobky patří zejména vysokoproteinové jogurty , ale také tzv. skyry a skyr-drinky. Novinkou jsou také zeleninové dipy na bázi „řeckých“ jogurtů.“

3. Etnické potraviny

Trh s etnickými potravinami má v tuzemsku výrazný růstový potenciál. Potvrzuje to také skutečnost, že roste počet cizinců trvale pobývajících na našem území. Navíc Češi bohatnou a stále více cestují a poznávají zahraniční kuchyně a potraviny.

Požitky z jejich konzumace si chtějí přinést i do svých domovů. Příkladem etnických potravin mohou být již zmíněné vysokoproteinové („řecké“) jogurty, které pocházejí z Řecka, ale také skyry, pro jejichž výrobu se naše mlékárny nechaly inspirovat původní islandskou technologií.

Tipy odborníka
Letošní horkou novinkou jsou zejména sýry na grilování – napodobeniny sýra Halloumi rozšířeného zejména na Kypru, v Řecku a v dalších blízkovýchodních zemích. Českými ekvivalenty jsou skvělé sýry Grillami a Allami.

4. Návrat k tradičním potravinám

Návratem k tradičním oblíbeným pokrmům našich babiček mohou být dva letošní svěží výborné tvarohy tradiční chuti a konzistence – jeden nejlépe rovnou na chléb či do buchet, druhý v ideální formě i balení třeba pro posypání ovocných knedlíků.

5. Čerstvost, svěžest, zdraví a původ

Nejvíce novinek letos přinesly české mlékárny opět v sortimentu čerstvých mléčných výrobků, a to zejména zakysaných, které se právě skvěle hodí pro lehkou letní konzumaci jako osvěžující nápoje, svačinky či lehké večeře.

6. Vysoká kvalita a autentičnost

Novým směrem v sýrařství je výroba vysoce prozrálých kvalitních sýrů.

7. Convenience (pohodlí)

Výrobky, které spotřebitelům usnadňují přípravu pokrmů, jsou stále více žádané. Vyplývá to nejen z naší určité pohodlnosti, ale také nedostatku času. Proto jsou výrobky ke snadné přípravě pokrmů tolik spotřebitelsky oblíbené.

České mlékárny naslouchají svým spotřebitelům a snaží se plnit jejich přání. Servírují jim mléčné výrobky ušité přímo na míru jejich potřeb. Pilně inovují a reformulují.

Motivací je nejenom spokojený zákazník, ale také soutěž Mlékárenský výrobek roku, kde jsou jejich produkty hodnoceny přísnou odbornou porotou. Je tedy jistotou, že mléčné výrobky nebudou jenom chutné, ale také nutričně vyvážené a prospěšné našemu organismu.

mlekovaszdravi.cz



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci