Obohacené mléčné výrobky zlepšují kvalitu života seniorů

28.11.2018 00:00   |   Komerční články
Jedním z fenoménů současnosti je prodlužování délky života. Pokročilý věk souvisí mj. s naší stravou. Je velmi důležité, aby byla nutričně a energeticky vyvážená a také v přiměřeném množství.

mléko

Jestliže chceme žít dlouho, nezbývá nám nic jiného než stárnout. Nicméně k vyšším letům se vážou i fyziologické problémy. Jedním z těch zásadních je úbytek tělních proteinů, zejména svalové tkáně, způsobený neadekvátní výživou.

„Ve stáří často dochází z různých důvodů (změny chuťových preferencí, poruchy funkce chrupu aj.) k výraznému omezení příjmu potravin, což vede k urychlení úbytku svalové tkáně,“ vysvětluje doc. Ing. Jan Pánek, CSc., z Ústavu analýzy potravin a výživy.

Polovina seniorů trpí podvýživou

V západních společnostech představuje u skupiny seniorů významný problém podvýživa a malnutrice, tedy nedostatečný nebo nevyvážený příjem některých živin, např. proteinů a minerálních látek, ale také snížený energetický příjem.

„Studie prokázaly, že u starých občanů hospitalizovaných v pečovatelských ústavech či ležících pacientů v nemocnicích mohou být až 50 %. Závažným stavem pak může být sarkopenie, tedy ztráta svalové hmoty,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského.

Řešením může být mléko

Nejvhodnější prevencí mohou být mléko a mléčné výrobky. Jsou především vynikajícím zdrojem vysoce kvalitních proteinů obsahujících potřebné esenciální aminokyseliny.

„Pro optimální stimulaci syntézy kostních svalů je důležitá zejména vysoká hladina leucinu. Navíc bílkoviny z mléčných výrobků mohou snadno vytvářet bílkovinou hmotu těla. Produkty z mléka tedy přispívají k udržení svalové hmoty,“ pokračuje Jiří Kopáček.

Mléčné výrobky jsou navíc i důležitým a významným zdrojem vápníku potřebného k udržení kostní hmoty, což je účinná prevence osteoporózy a osteomalácie, tedy ztrát a lámavosti kostí, čímž jsou ve vyšším věku postiženy zejména ženy.

Mléčné výrobky obsahují rovněž vitamín B12 důležitý pro normální funkci mozku a imunitního systému. V mléce přítomný zinek a selen zase přispívají k ochraně buněk před oxidačním stresem.

Zázračné fortifikované výrobky

Stále více se rozrůstající skupina seniorů potřebuje kvalitní výživu s vysokou nutriční hodnotou. V oblasti mléčných výrobků se jedná o jejich obohacení neboli fortifikaci (např. o vitamín D) prostřednictvím nových receptur a výrobních technologií.

„Ve výživě seniorů nesmíme zapomínat ani na nutriční hodnotu mléčných bílkovin, zejména bílkovin syrovátky. Jsou bohaté na esenciální aminokyseliny, které si lidské tělo neumí samo vytvořit, a musí je proto přijímat potravou. Tím je může využít coby základní stavební kameny při budování vlastní tělesné hmoty,“ upozorňuje Ing. Irena Němečková, PhD., z Výzkumného ústavu mlékárenského.

„Výrobky, jako např. námi vyvinutý jogurt se zvýšeným obsahem celkových a syrovátkových bílkovin, tak mohou přispět k prevenci sarkopenie u seniorů,“ dodává Irena Němečková.

Co prokázala nejnovější studie?

Vitamin D získává organismus ze slunečního záření nebo z potravy. Jeho metabolismus v organismu je úzce spojen s metabolismem vápníku a fosfátů. To se na našem organismu projeví pevnějšími kostmi a lepší imunitou. Nedostatečný příjem vitaminu D u starších lidí zvyšuje rozvoj osteoporózy, a tím podmiňuje i snadnější vznik zlomenin kostí při úrazu, snižuje svalovou sílu a zvyšuje riziko pádů.

„Ve spolupráci s Domovem pro seniory z Prahy Chodova jsme pro naši studii získali 68 seniorů. Jedna ze dvou skupin po dobu pěti týdnů denně konzumovala mléčný výrobek obohacený o 5 µg vitaminu D a druhá skupina tvořila kontrolní soubor,“ uvádí nedávno provedenou studii MUDr. Petr Tláskal, CSc., z FN Motol.

Odběry krve prokázaly, že podávání a obohacení mléčného výrobku ve srovnání s kontrolní skupinou statisticky významně zvýšilo hladinu vitaminu D v séru. Ze studie bylo také patrné, že obohacení mléčného výrobku vitaminem D významně zvýšilo i hladinu vápníku.

„Současně to vedlo i ke zřetelnému snížení hodnoty alkalické fosfatázy, což nepřímo nasvědčuje na stabilizaci kostní struktury,“ líčí výsledky Petr Tláskal, předseda Společnosti pro výživu, která studii organizačně zajišťovala.

Jaké výrobky jsou nejvhodnější?

Optimální je volit fermentované mléčné výrobky s vysokým obsahem bílkovin. „Mezi ně patří tradičně vyráběný jemný tvaroh. Od běžně vyráběného se liší vyšším obsahem syrovátkových bílkovin,“ vysvětluje Ing. Tereza Levínská z Polabských mlékáren, a. s.

V roce 2014 vznikly v ČR jogurty vyráběné středomořskou technologií, tj. odstraněním syrovátky po fermentaci mléka. Takový typ jogurtu se v Řecku nazývá „straggisto“. U nás je známý jako Řecký jogurt a má 2,5 x více bílkovin než běžný jogurt.

Dalším vhodným mléčným výrobkem pro seniory je skyr, tedy jogurt islandského typu, husté krémové konzistence s 0 % tuku. Obsahuje dokonce více bílkovin než řecký jogurt – 3x více než běžný jogurt. Podobně jako tvarohy a řecké jogurty jsou také skyry doporučované v rámci dietních a rekonvalescenčních programů.

Více informací na mlekovaszdravi.cz

re



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci