Hloh: pro srdce jako zvon!

31.5.2018 00:00   |   Komerční články
Hloh je vznešená bylina, s níž se můžeme setkat v horských oblastech, hájích, ale i na okrajích polí. Všude v těchto místech vytváří její květy, a především sytě červené plody překrásné scenérie.

hloh

V Česku hloh spatříme nejčastěji na okrajích lesa, luk, ve stráni a své místo má i v okrasných zahradách.

Kdo čeká roztomilou malou bylinku, bude překvapen. Hloh je keř, mnohdy tak mohutný, že připomíná strom. Je obalený trny a krásnými květy, které přírodní léčitelství zajímají nejvíce a sbírají se v květnu a červnu. Plody, jimiž jsou drobné červené bobulky, se sbírají během září a října.

Hloh byl odpradávna označován za bylinku pro srdce a tento svůj přívlastek si hrdě drží dodnes. Látky, které v něm najdeme, prospívají srdci i krevnímu oběhu, stimulují srdeční sval a zlepšují nejen jeho prokrvení, ale i prokrvení celého organismu.

  • Hloh je také osvědčenou bylinkou v boji s vysokým tlakem, jehož dokáže účinně snižovat.

  • Obrovské množství přírodních přípravků, které obsahují hloh, je určeno na boj se srdeční arytmií, poruchami prokrvování, dokonce jej mnozí užívají jako podpůrný prostředek po zotavování se z infarktu.

  • Málokdo ví, že účinků hlohu lze skvěle využít při nespavosti nebo podráždění. Dokáže mírnit i silné a dlouhodobé nervové vypětí. Ženám zase pomáhá překonávat náročné období menopauzy.

Tak jako každá bylinka, i tato potřebuje čas k tomu, aby se mohla naplno projevit. Není proto vhodné spoléhat se na okamžitý efekt. Výhodou hlohu je, že není v žádné dávce toxický, jeho užívání proto bývá bez omezení.

Ovšem i zde platí, že v případě užívání léků je nutné se o hlohu nejdříve poradit s ošetřujícím lékařem.

Hloh pro mlsaly

Z byliny se vyrábí prospěné tinktury, sirupy nebo se sušený květ často přidává do bylinných směsí. Na čaj z hlohu budeme potřebovat čajovou lžičku sušeného květu, který zalijeme 0,25 l vroucí vody, necháme 5 minut louhovat a poté přecedíme.

Čaj pijeme 2–3krát denně. Tinktury užíváme vždy podle návodu nebo předchozí domluvě s bylinkářem.

Pokud máte mlsný jazýček, zkuste si připravit marmeládu z plodů hlohu, k níž budete potřebovat 1 kg hlohových plodů, 500 g cukru krupice a 0,5 l vody.

Vše dohromady povaříme na mírném ohni do změknutí. Následně vše prolisujeme přes jemné síto, marmeládu podle chuti dosladíme (můžeme přidat citron, mátu, meduňku, med) a znovu vaříme na mírném ohni, až dokud nezíská požadovanou rosolovitou konzistenci.

Plníme do čistých nahřátých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme po dobu 15 minut a při teplotě 90 stupňů.

Věděli jste, že…

… blahodárných účinků hlohu využívají i některé detoxikační přípravky Joalis? Hloh najdeme například v přípravku Elemde (detoxikace psychiky), Geosmog (detoxikace při zátěži způsobené různými zdroji záření, včetně geopatogenních zón) nebo Supraren (při detoxikaci nadledvinek)

Více o prospěšnosti bylinek si můžete přečíst v knihách MUDr. Josefa Jonáše: Svět přírodních antibiotik a Jak dál po antibiotikách.

re



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci