Co víte o svatomartinském vínu?

1.11.2017 00:00   |   Tiskové zprávy
První vína nového ročníku, která se vyrábí jen z vybraných odrůd révy, mohou nést označení „svatomartinská“. A ještě dříve, než si je dáme k obvyklé huse, musí tato mladá vína posvětit vinařští experti.

svatomartinské víno

Pod  označením svatomartinská si mladá vína můžeme koupit od roku 2005, ale jejich tradice sahá až na dvůr císaře Josefa II.

Začátkem listopadu končila většině poddaných u sedláků služba, vyrovnávaly se smlouvy, hodovalo se a dojednávala se služba pro rok následující. Vše bylo završeno přípitkem právě mladým vínem z aktuální úrody.

Tradicí se pak stalo, že se mohou slavnostně otevřít na svátek sv. Martina 11. listopadu v 11 hodin.

Svatomartinské víno může být vyrobeno pouze z odrůd:

  • Veltlínské červené rané,
  • Müller Thurgau,
  • Muškát moravský,
  • Svatovavřinecké,
  • Zweigeltrebe
  • Modrý Portugal

„A musejí být výhradně z hroznů pěstovaných na území České republiky. Kromě technických parametrů typu obsahu zbytkového cukru a alkoholu musí také projít schválením nezávislé komise,“ vysvětluje sommelier David Král, dvojnásobný vítěz soutěže BOHEMIA SEKT Trophée.

Vinaře letos trápily jarní mrazy, letní sucho a střídavé počasí s dešti v období sklizně. Ale i přes výkyvy počasí a náročnou sklizeň, kterou komplikovaly v polovině září deště, se podle prezidenta Vinařské unie ČR Ondřeje Beránka milovníkům vína dostává na stůl dobré svatomartinské a kvalitní ročník.

A závěrem důležité doporučení:  „Svůj charakter mladého vína si svatomartinské uchovává pouze v prvních měsících, proto by mělo být vypito nejpozději do jara následujícího roku,“ upozorňuje Josef Svoboda, ředitel vinařství Habánské sklepy.

r



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci