Středomořská strava může pomoct ke zlepšení plodnosti

19.7.2017 00:00   |   Tiskové zprávy
Strava bohatá na ovoce, zeleninu, luštěniny, ořechy a celozrnné produkty je úzce spojena s vyšší kvalitou spermatu. K takovému závěru došel Dimitrios Karayiannis, mladý výzkumný pracovník z Harokopio University v Athénách.

středomořská strava

Jeho práce s názvem „Souvislost mezi dodržováním středomořské stravy a parametry kvality spermatu u mužských partnerů v párech snažících se o početí“, jež vyšla v časopisu Human Reproduction, získala ocenění nadace Alpro Foundation za nejlepší vědeckou publikaci mezi mladými vědci spolu s odměnou 2500 euro.

Kromě genetických a zdravotních dispozic hraje v oblasti mužské plodnosti důležitou roli také životní styl, zejména právě skladba jídelníčku. Studie, které se zúčastnilo celkem 225 řeckých mužů z neplodných párů, porovnávala stravovací návyky a kvalitu spermatu těchto mužů.

Ti, kteří dodržovali principy středomořské rostlinné stravy dodržovali, pak byli porovnáni s muži, jejichž stravovací návyky se od principů rostlinné stravy nejvíce lišily. Koncentrace spermií, jejich celkový počet, pohyblivost a procento morfologicky normálních buněk spermií byly významně vyšší u těch, kteří dodržovali středomořskou rostlinnou stravu.

„Úprava stravovacích návyků, tedy zařazení více rostlinných produktů, jako jsou luštěniny, celozrnné výrobky, ořechy, zelenina a ovoce, a naopak omezení konzumace masa a nasycených mastných kyselin, může být jednoduchou cestou k vyšší kvalitě spermatu,“ uvádí Dr. Karayiannis.

„To, zda se prospěšný účinek středomořské stravy na kvalitu spermatu odráží také na vyšší pravděpodobnosti početí, ještě čeká na objasnění,“ dodává mladý vědec.

Dr. Dimitrios Karayiannis shrnuje, že větší míra dodržování středomořské rostlinné stravy může mít příznivé účinky na kvalitu spermatu, která se projevuje vyšší koncentrací spermií, jejich vyšším celkovým počtem a zároveň lepší pohyblivostí.

re



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci